Menu
    English

    NWO NWA LiveQuay

    Kademuren zijn onlosmakelijk verbonden met haven en stad. Kademuren dragen bij aan een vlotte logistiek en droge voeten. Ook misstaan ze niet in het stadsbeeld.

    Over het project

    Beschrijving

    De laatste jaren komen kademuren steeds meer in het nieuws. Zo vonden in Amsterdam enkele incidenten plaats waarbij oude kademuren zijn verzakt of ingestort.

    Het NWO-NWA onderzoeksproject LifeQuay richt zich op het beter monitoren en levensduurverlenging van kademuren, niet alleen in Amsterdam, maar ook in Den Haag en Rotterdam.

    In Rotterdam zijn de kademuren nog niet oud maar spelen andere uitdagingen. Hier meren steeds grotere zeeschepen aan en worden de kades belast door kranen en zware overslag van containers. Ook de bouwconstructie en zoutindringing hebben invloed op de levensduur van kademuren.

    Het NWO UrbiQuay – LiveQuay onderzoek vindt plaats onder leiding van penvoerder TU Delft. Hogeschool Rotterdam trekt het onderzoek in de regio Rotterdam.

    Onderzoeksvragen waar we ons vanuit Hogeschool Rotterdam op richten zijn:

    • Welke conditie-informatie kunnen we uit de beschikbare sensordata halen?
    • Wat is de toegevoegde waarde van continu monitoren ten opzichte van de traditionele jaarlijkse inspectie?
    • Hoe kunnen monitoring en inspecties bijdragen aan betere besluitvorming over onderhoud en vervanging van kademuren?

    Verbinding met onderwijs

    De opleiding Civiele Techniek is betrokken bij het onderzoek. Twee docent-onderzoekers buigen zich samen met de lector Assetmanagement, over sensordata, een conceptueel model voor conditiedegradatie, de constructieve aspecten en het assetmanagement van kademuren. Ook worden in een bredere context verschillende kademuuronderzoeken uitgevoerd door afstudeerders en studenten van minoren, en passend binnen LiveQuay.

    Docent-onderzoekers presenteren hun bevindingen op Fieldlab Rotterdam-bijeenkomsten en eind 2024 organiseren we een parallelsessie over kademuren op de Nederlandse IALCCE conferentie. Door docent-onderzoekers en studenten te betrekken bij het onderzoek, vloeit deze nieuwe kennis ook weer terug naar de onderwijscurricula.

    Samenwerkingen

    NWO LiveQuay is een groot onderzoeksconsortium waar Hogeschool Rotterdam onderdeel vanuit maakt. De partners waar Hogeschool Rotterdam mee samenwerkt zijn Port of Rotterdam, TU Delft, TU Twente, de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, AMS-instituut, Deltares, IV-Infra, GeoDelta en Althen Sensor Solutions. De focus van Hogeschool Rotterdam ligt op de regio Rotterdam.

    Aanpak

    Kennisontwikkeling en valorisatie vindt plaats in nauwe samenwerking met key-stakeholder Port of Rotterdam en de regionale partners. Dit gebeurt onder de koepel Fieldlab Rotterdam. Vanuit drie perspectievenbeheer (assetmanagement), onderzoek (kennisontwikkeling over degradatie) en innovatie (monitoringsoplossingen), wordt gekeken hoe deze dichter bij elkaar kunnen worden gebracht. Het doel is om tot effectievere besluitvorming van (levensduurverlengend)onderhoud en vervanging van kademuren te komen, door inzet van innovatieve oplossingen en kennis. 

    Parallel voeren we ook eigen onderzoek uit. Zo hebben we een conceptueel model ontwikkeld voor de conditiedegradatie van infrastructuur. We onderzoeken hoe we dit conceptuele model toepasbaar kunnen maken voor het portfoliomanagement van kademuren in de haven van Rotterdam. De poster vindt u hier.

    Feiten

    Looptijd: 2023 - 2028

    Financiering: NWO

    Lectoraat: Martine van den Boomen (lector Assetmanagement), Dorothea Kaste en Merlijn Kamps (docent-onderzoekers Civiele Techniek)

    Cluster: Duurzame Stedelijke Delta

    Actueel

    Artikelen